Vanhan kunnon Jopon tunnistaminen voidaan lukea jo yleistietoon, ja onhan tämä yksiputkinen kulkine  varmasti suomalaiselle yhtä tuttu kuin salmiakki, mämmi ja jaloviina. Jostain kumman syystä ikävuosia on kertynyt jo reilusti yli kolmenkymmenen, ennenkuin pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan tätä kaikkien rakastamaa trendipyörää. Rakas työnantajani tarjosi minulle mahdollisuuden tämän kansallisaarteen koeajoon urbaanissa kaupunkiympäristössä. Käytännössä firma säästää siis kuluista, kun työntekijät polkee Helsingin keskustan toimistolta Ruoholahteen, eikä mene taksilla.

Jokaisen Polkupyörä

Mikäpä mukavampaa, kuin polkaista kyläpyörä liikkeelle aurinkoisena kesäpäivänä Baanan raitille. ”Bahama Yellow” värinen kaunotar lipui pitkin kuivaa päällystettä, kuin turska katiskaan.

Ensituntuma oli juuri niin outo, kuin tällaiselta nojapyörältä odotinkin. Kun on tottunut ajamaan pää edellä alamäkeen, on tällainen varpaat edellä meininki melkoinen kulttuurishokki. Tuntumaa ei yhtään parantanut se, että Jopo on suunniteltu 60-luvun ihmisille, eikä tällaisille kaksimetrisille friikeille.

MIN INSERT -inte för lång pojke

Satulan säädöt kertoivat heti, että olen liian iso kyseisen mallin rattiin. Noin 15 cm lisää satulatolppaa olisi tarjonnut oikeanlaisen istuma-asennon. Nimensä mukaan ”Jokaisen Polkupyörä” on täten täysi myytti.

Jos ei hartiat jaksa, niin Jopo kantaa!

Reidet hapoilla kynkkäävä jättiläinen oli kansalaisten katseista päätellen veikeä näky, kun kanarialinnun keltainen Jopo taittoi matkaa. Viimeistään tämä reissu tuhosi viimeisetkin itsetunnon rippeet. Kirsikkana kakun päällä tavarakori edessä kruunasi täydellisen imagon.

Jokaisen Polkupyörä on varmasti hyvä pyörä jokaiselle, joka haluaa hurutella kesäpäivänä piknikille pillifarkuissa Kånken-reppu selässään, mutta vähänkään karskimman olemuksen omaavalle suosittelen jotain ihan oikeaa polkupyörää. Pidemmillä matkoilla Jopon ajoasento käy todella raskaaksi ja vähintään citypyörä alkaa houkuttelemaan.

Edes käytänöllinen tavarakori ei pelasta Jopoa tuomiolta, vaan jatkossa aion maksaa oman matkani taksilla ennemmin, kuin ajan Jopolla enää uudestaan. Arvosanaksi annan ”ei helvetissä”, tosin sillä varauksella, että joku maksaa minulle tällaisen tuhottavaksi esim Sappeen DH ränneihin. 🙂