XXL oli juuri alkuviikosta avannut ovensa ja vaimon houkutteleman käännettiin nokka kohti XXL:n massiivista urheilukauppaa. Tämän urheilumahdin vyörymistä Suomeen on työn puolesta tullut seurattua jo vuoden päivät ja ihan mielenkiintoista oli nähdä millaisia houkuttimia Norskit ovat keksineet meidän pään (rahojen) menoksi.

Kyllä Bjarne tietää mistä suomalainen tykkää!

Liikennejärjestelyt

Sinänsä jo ruuhkainen Tammiston läpi kulkeva tie oli aivan tupaten täynnä autoja ja kaikilla vilkku samaan suuntaan. Jo pitkältä näki mihin massat liikkuvat, eikä XXL sen paremmin ulkomainoksia tarvinnutkaan. Autoista näki kyllä missä putiikki on. Pihassa oli vielä muutama päivä lauchin jälkeenkin liikenteenohjaajia kanavoimassa innokkaimpia shoppaajia. Onneksemme liikennevirta oli aika tiuhaa myös poispäin, joten parkkiruutuja vapautui samaa tahtia, kuin autoja tuli pihaan.

Myymälä

Myymälä oli muotoiltu nykymaailman mukaan sellaiseksi käytäväksi, ettei kaupasta pääse pois kiertämättä koko kanavaa läpi. Oikopolkukin oli ahdistuneimmille asiakkaille rakennettu ja Ikean tapaan se on aika vaatimaton oviaukko puolivälissä myymälää. Markkinoinnin ammattilaiset ovat tähän kohtaan järkevästi laittaneet huikean arvolupauksen, joka tuo turvaa jos vaikka vahingossa ostaisitkin jotain.

Paniikkioireisten pakotie

Osastoilla on nopeasti tarkasteltuna ihan kattavat valikoimat ainakin näennäisesti. Tuotteet vaikuttavat laadukkailta ja ilmapiiri on muutenkin siisti. Hyllyt on täynnä ja kaikki vaikutti uudelta ja hienolta. Vähän niin kuin Ameriikassa olisi!

Erilaisiin lajeihin tarkoitetut erikoistuotteet toivat ison maailman tuntua ja baseball räpylöiden ja mailojen valikoima sai jo minutkin hieman innostumaan. Kolopalloon oli paljon mailoja ja hienoja bägejä. Oli luistinta, nyrkkeilyhanskaa ja fitness-varustetta. Isossa roolissa on myös erilaiset mömmöt ja myslit, joita oli tosiurheilijoille isot hyllylliset tarjolla. Faililaisia nämä ei kiinnosta, koska me saadaa energiaa kaurapuurosta ja vitamiineja ginistä ja tonicista.

Näillä pysyy putkiponi tiellä!

Myymälän loppupuolella on varsin kattavan kokoinen fillariosasto, jossa on myynnissä varustetta joka lähtöön. Pyörämerkkeinä edustettuna oli Scott, Merida ja XXL:n oma pyörämerkki White, jonka ”kaikki mallit ovat norjalaisten aktiivipyöräilijöiden suunnittelemia”. Käytännössä siis mekin voitaisiin suunnitella pyörä, koska me ollaan aktiivipyöräilijöitä. Ostaisitko meidän tekemän fillarin? 🙂

Ulos

Myymälän puolivälin paikkeilla alkoi asiakkaita kasaantua isoksi jonoksi, jonka päässä ajattelin olevan vähintään jotakin ilmaisia, koska muuten ei härmäläinen noin innolla jonota. Mutta vielä mitä! Ei ollut edes ilmaisia pesufateja tarjolla vaan päin vastoin. Jonon päässä oli kassat. Kyllä kassat. Eli vähän vajaa puolet koko kaupan läpi kuljettavasta ostosputkesta oli jonoa. Tässä vaiheessa jäi meiltä puoli-ilmaiset sheikkerit hyllyyn ja jatkettiin matkaa ihan fiilistellen.

Kassoja oli muistaakseni 6 kappaletta auki ja meininki oli kuin lentokentällä konsanaan. Tuskaiset lomalaiset (asiakkaat) jonottivat matkatavaroidensa (kärryt täynnä Crocseja ja mansikkaproteiinia) kanssa rynnäten vapaana heiluttavalle kassalle edellisten vielä pakatessa alennuslenkkareita kasseihin.

Helpotus oli suuri, kun liukuportaat kuljettivat meitä hitaasti, mutta varmasti kohti pelastusta ja omaa autoa. Olo oli sama, kuin muuan asiakkaalla jonka kuulin kädet tyhjänä poistuessaan tokaisevan ”tulipahan nähtyä”.

XXL ja sen toimintamalli

Pieni patriootti herää väkisinkin sisälläni, kun mietin niitä kaikkia suomalaisia yrittäjiä, jotka tulevat kuolemaan seuraavien vuosien aikana kunhan vain tämä urheiluvarusteiden heinäsirkkaparvi pääsee kunnolla valloilleen suomessa. Miten käy esimerkiksi Scandinavian Outdoorin ja muiden aitojen suomalaisten urheiluliikkeitten?

Karkeasti sanottuna XXL tulee myymään seuraavat kolme vuotta tavaraa ulos tappiolla, jonka jälkeen hinnat voi nostaa oikealle tasolle, koska kilpailijat ovat siihen mennessä jo kuihtuneet. Sitten ”setä alkaa tekemään tällä fyffeä” kuten sanoi Myllyrinnekin aikanaan. Fillarifoorumilla on mielenkiintoista keskustelua mm. tarjouksista joissa OVH hinnat on saattaneet hieman lipsahtaa yläkanttiin.

Kuluttajalle tämä tulee olemaan yhtä riemujuhalaa, kun aitoja merkkituotteita saa samaan hintaan kuin Mustamäen torin Adibaksia. Tämä tekee kuitenkin hallaa muille toimijoille ja mielenkiintoista nähdä miten käy esimerkiksi Keskon enemmän tai vähemmän flopanneelle Budgetsportille, joka asuu aivan XXL:n naapurissa. ASA:n blogissa on hyvää analyysiä aiheesta, jos jotakin kiinnostaa tarkemmin.

Ei tämä mikään Guggenheimin kokoinen katastrofi ole, mutta ei paljoa siitä jääkkään. Ja eiköhän me se museokin vielä tänne saada 🙂

Katso lisää kuvia: