ATK-internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy nykypäivänä mitä vain. Tällä kertaa sieltä löytyi Google mapsissa sijaitseva Pääkaupunkiseudun MTB-jännityspaikat niminen ”karttalehti”. Kartta on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, sillä se sisältää kaikki parhaat jyrkänteet, hyppyrit, dirtit, pump trackit ja muut kylmäpäisyyttä tai isoja palleja vaativat ajomestat.

Kartta ja sen syntyhistoria

23.9.2016 oli se suuri ja historiallinen päivä kun Markus Lindqvist‎ jakoi MTBCF ry:n Facebook-sivulle linkin MTB-jännityspaikat -karttaan.

Kartta syntyi helpottamaan vastailua usein toistuviin kysymyksiin dirttien ja jyrkänteiden sijainnista. Karttaan on siis tarkoitus kerätä pääkaupunkiseudulta löytyvät kiinnostavat MTB-spotit. Alan harrastajien on sieltä varsin helppo bongata uusia mestoja.

Kartan koostamiseen ei kuitenkaan pysty yksi ihminen, joten Markus toivookin apua. Jos kartasta siis puuttuu sinun lempikohteesi, niin hihkaise Markukselle (Markus Facessa) gmail-osoitteesi, niin pääset moderoimaan karttalehteä. Mikä parasta, voit nimetä kohteen vaikka itsesi tai koiranpentusi mukaan. Karttalehden muokkausoikeuksia ei täysin uskalleta vapauttaa, ettei joku peelo mene tuhoamaan koko settiä.

Retkelle jännityspaikkoihin

Jännityspaikkojen ja Strava-segmenttien ”keräily” on vähän kuin maastopyöräilijöiden Pokémon GO! Pääkaupunkiseudun aluetta onkin tullut viimeaikoina koluttua näiden perässä vähän joka laidalta. Vielä kun joku tekisi Appsin, johon voisi merkitä mitkä jännityspaikat on onnistunut selättämään.

Seuraavassa muutamia löytöjä syksyn retkiltä.

Hallainvuori ja Kivikko, Helsinki

Kohde ei ole tälle kuskille ole uusi, mutta eteläisen Helsingin lintukodosta ei yksin uskaltaudu noin syvälle Itä-Helsinkiin ihan helposti. Eräänä aurinkoisena sunnuntaina oli kuitenkin krapulainen opas lupautunut seuraksi, joten mikäs siinä.

Hallainvuori ja Kivikko ovat täynnä erilaisia enduro-henkisiä pätkiä. Oma ehdoton suosikkini on Kivikon Roller coaster, jokaisen itseään kunnioittavan maastopyöräilijän tulee testata tämä pätkä!

Hertsikan hyppyrimäki ja Kruunuvuori ghost town

Yhdistetty seikkailu, jolla voit löytää pari hyvää MTB-spottia sekä vähän kulttuuria.

Pakkasin eväät reppuun, hyppäsin jäykkäperän selkään ja suuntasin kohti Itä-Helsinkiä. Työkaveri kertoi, että olisi viimeiset hetket käsillä, jos halusi nähdä Kruunuvuoren aavemaisen kaupunginosan. Helsingin kaupunki on nimittäin kaavoittanut alueelle asutusta ja luonnonsuojelualue jää uuden asuinalueen alle. Samoin käy Kruunuvuoren hylätyille ja osittain romahtaneille huviloille.

Vähän huonompikuntoista huvilaa.

Vähän parempikuntoista huvilaa.

Ja yksi palanut rantasauna.

Aavekaupungin upeiden huviloiden ja Kruunuvuoren mahtavien rantakallioiden (ja hyvien eväiden) takia tämä reissu oli tekemisen arvoinen. Laajasalossa on yllättävän laajoja metsäalueita, joissa paljon koiranlenkkipolkuja ja siten ihan mukaa poljettavaakin on tarjolla. Laajasalon rantakalliot löytyy jännityspaikka-kartastakin ja on kiva kikkailukohde. Hyppyrimäeltä löytyy hauska alamäkipätkä, jossa varsin kumottavan näköinen, mutta lopulta aika iisi droppi.

Rantakalliot, Pivot ja Mikkeller.

Talin pump track ja Aksun mutkat

Kaksi pikkuista mäkeä Talissa on hyödynnetty niin hyvin kuin ne vain voi hyödyntää. Talin mäen heinikkoiseen rinteeseen on rakennettu mutka-ajon harjoitteluun täydellinen rata. Ulvilankujan viereiselle mäelle nousee polku, mäen päällä polku haarautuu neljään suuntaan. Yksi haaroista johtaa hyppyrilinjastolle, yksi vasemmalle taittavaan bermimutkaan ja yksi oikealle taitavaan bermiin ja yksi ei oikein mihinkään. Hyppyreitä ja bermejä rakennellaan jatkuvasti ja ne ovatkin kesä kesältä muuttuneet paremmiksi.

Kuva ei ihan anna oikeutta hyppyreille…

Hyppyreiden takaa löytyy vielä se pump track. Ehdoton paikka pumppaamistekniikan harjoitteluun!

Jos siis leikityttää eikä ole aikaa monen tunnin lenkkiin, tässä on varsin oiva kohde kikkailuun.

Pikkukoski, Helsinki

Viimeisimpänä mainittakoon vielä tämä monipuolinen parin metsälaikun kokoinen alue Käpylä-Koskela-Veräjälaakso -alueelta, jossa on tarjolla paljon leikkisää ajettavaa. Isoja korkeuseroja, paljon adrenaliinipiikkejä aiheuttavia jyrkänteitä, monenmoisia droppeja, pieni dirtti ja paljon pitkiä Strava-segmenttejä.

Auringonlasku Taivaskalliolla.

-Maija