Äkkilähtö Kreikkaan vaihtui seikkailu-urheilukisaksi Vierumäellä. No miksipä ei? Näin voi käydä vain kun asialla on tämä kaksikko, team Babooned Babes. Fillarit varustettiin siis karttatelineillä ja beibet Suklaakeisarin inkamarjaraakasuklaalla ja kauhunsekaisin tuntein lähtöviivalle.

Seikkailu-urheilu tai multisport on laji, jossa edetään rastilta rastille suunnistaen kilpailun järjestäjän määrittämällä etenemistavalla (antakaa tosiharrastajat anteeksi aloittelijan tökeröt määritelmät ja termistöt). Pääasiassa eteneminen maastossa tapahtuu joko juosten, pyöräillen tai meloen. Osa rasteista on tehtävärasteja, questeja, joissa suoritetaan erilaisia ruumista tai älyä kuormittavia tehtäviä.

Miten valmistautua fyysisesti haastavaan kilpailuun?

Kisaan osallistuminenhan oli tosiaan tiedossa jo alkukesästä, mutta oma kisavalmistautumiseni jäi lähinnä mentaaliharjoituksiksi. Juoksin ehkä kymmenen lenkkiä koko kesänä, suunnistamassa en käynyt kertaakaan. Melomassa sentään kävin useita kertoja, mutta kertaakaan ei kuitenkaan melottu Siirin kanssa yhdessä.

Mutta näköjään alamäkipyöräilyllä, kyykkäämällä ja nettijoogalla selviää ainakin medium-sarjan radasta.

Siirin harjoitusmetodi erosi vähän omastani: juoksua, uintia, juoksua, uintia, juoksua… Noh, vastakohdat täydentävät toisiaan, vai miten sitä sanotaan?

Se mihin osattiin panostaa, oli eväät ja etukäteistankkaus!

Tärkeintä ei ole voitto, vaan se miltä näyttää!

Lähtöviivalla kerrattiin vielä viimeiset ohjeet kisan kulusta ja sitten kisa käyntiin. Prologina suunnistustehtävä urheiluopiston alueella. Prologin jälkeen vuorossa oli juoksusuunnistus. Juoksusuunnistuksen ekalla rastilla siirryttiin kanoottiin, noudettiin kolme rastia meloen ja sitten taas juostiin. Iloksemme kanoottia ohjasi liian tehokkaan perämoottorin lisäksi myös Rauli-myrsky.

Medium-sarjan startti.

Yksi prologin rasteista sijaitsi katolla.

Seiskarastilla odotti eka quest, päästiin boulderoimaan. Piti edetä putoamatta seinälle merkitty matka, mikäli putosi, piti juosta hyppyrimäen mäkimonttuun ja takaisin. Sen verran kovat panokset pelissä, että boulderointi meni molemmilta hienosti putoamatta. Kahdeksan rastia juosten ja sitten sai onneksi hypätä viimein pyörän selkään.

Quest 1 suoritettu ilmeellä.

Homman tempo muuttui radikaalisti, suunnistamisessa on nimittäin aikalailla erilainen rytmi kun alla on kivasti rullaava Pivot Les! Pyörällä edettiin yhteensä 11 rastia, joista kolmella oli quest. Ilmapallon pompottelua, suojuoksua ja uimahyppyjä, ei hullumpaa!

Todistettavasti löydettiin ainakin yksi rasti.

Shimanot suossa.

Kooste reitistä tuotettu Suunto Ambit3 Sport:lla, sääkin oli aivan kuten videolla.

Maaliin saavuttiin ajassa 5:10, mikä tarkoitti, että tavoitteet saavutettiin: selvittiin maaliin ennen sen sulkeutumista, ei eksytty pahasti ja käytiin kaikilla rasteilla.

Maalissa irtos pienet hellyydenosoitukset.

Oppia ikä kaikki

Jos kuulosti siltä, että kaikki oli täydellistä, niin ainakin seuraavista voi vielä oppia…

– Osta lentoliput Suomeen oikealle viikonlopulle

– Hanki avaruushuopa ajoissa (pakollinen kisavaruste), se saattaa kriittisellä hetkellä olla loppu niin Tukholmasta kuin Helsingistäkin

– Selvitä keinolla millä hyvänsä kisa-alueen hakkuuaukeat etukäteen, varsinkin kulotetut sellaiset.

 

Kiitokset järjestäjille

Useita juoksu- ja pyöräilytapahtumia sekä muita urheilukarkeloita kiertäneenä voinemme yhteen ääneen todeta, että Snowflakes Seikkailu 2016 oli parhaiten järjestetty tapahtuma ikinä! Homma toimi ku Helkaman satulan jousitus. Kisatoimistossa asiointi oli nopeaa ja vaivatonta ja kaikki kilpailuun liittyvät ohjeet olivat selkeitä, eikä yhdelläkään questeilla ollut jonoa.

Erityisesti mieltä lämmitti se, että eväisiin oli panostettu myös kisajärjestäjän puolelta: vaihtoalueella oli tarjolla urheilujuomaa, geelejä, karkkia, suklaata… Ja kisan jälkeen meitä odotti seisova pöytä, jossa oli tarjolla kunnon salaatit, lämpimät ruuat, leivät ja jälkiruuat.

Tankkauspiste vaihtoalueella oli kerrassaan loistava.

Tässä oli siis todella osallistumismaksulle vastinetta, vahva suositus!

-Maija

 

P.S. Multisport lajina sopii kaikille ulkoilmaurheilusta kiinnostuneille, tarjolla on sarjoja sekä aloittelijoille, että kokeneille. Suunnistuksen vaativuus on yleensä oravapolkutasolla, eli pelkällä kartanlukutaidolla selviää. Eri asia on sitten nuo useamman päivän seikkailukisat…