Omalta osaltani Tahko MTB jäädessä työesteiden takia väliin, piti asia jotenkin hoitaa kuntoon. Osan Failin painovoimaosaston karjuista ollessa Italiassa päätti Failin succisosasto tehdä imperiumin vastaiskun. Kostoksi siitä vääryydestä, etten päässyt Italiaan ilmoittauduin Valkeakosken XCM kisaan. Luvassa oli 60km pelkkää huutonaurua ja 1650 nousuametriä höpöä. Aijai miten ihanaa, kyllä Italian matkalaiset on kateudesta vihreinä, kun tämän kuulevat.  Kyseessä oli maastopyöräilyn marathon cupin osakilpailu Valkeakoskella. Lajia tuntemattomille tiedoksi, että marathon kisoissa ajetaan pääsääntöisesti 60-80km maastossa.

Valmistautuminen meni tuttua kaavaa noudattaen eli kuskin tankkaus ja pyörän huolto. Pyörään ruuvasin kepoisammat XC renkulat Vittorian Mezcalit. Vähän epäilytti laittaa matalalla kuviolla olevat renkaat, koska olin tottunut Maxxiksen Ardenttien lähes täydellisiin pito-ominaisuuksiin. Säätiedotus lupasi poutaa, joten melko levollisin mielin litkuttelin Mezcaleita. Hetken mietin, että heivaanko hissitolpan sivuun kisaa varten. Laiskuus vei kuitenkin voiton ja jätin heittoistuimen paikoilleen. Rengastesti tehtiin tietenkin juuri XC renkaalle ominaisessa maastossa. Polkaisin Hallilan mäkeen, joka tunnetaan myös nimellä Hervannan DH rata ja laskettelin kuurosateessa Mezcaleilla alas. Pito ei ollut kaksinen, mutta renkaat saivat luvan kelvata kisaan, jossa ei teknisesti vaikeita paikkoja juurikaan ollut.

Ratsu valmiina kisaan.

Kisapäivänä ajelin Tampereelta Valkeakoskelle niin, että olin Korkeakankaalla reilu tunti ennen kisaa. Kisapaikalla perustoimet, eli numerolapun hakeminen kisatoimistosta, ajoreleet päälle, juomapullot huoltopaikalle ja lämmittelemään. Lämmitellessäni totesin osan reitistä olevan helppoa latupohjaa, joten kisavauhtia tulisi olemaan kova. Lämmittelyn jälkeen vielä lopullinen check pyörän suhteen, että kaikki on kiinni ja kisaeväät ovat mukana. Kisaeväinä toimi tällä kertaa High5:n kuusi energiageeliä ja yksi energiapatukka sekä saman toimittajan urheilujuomaa kolme pulloa.

Lähtö tapahtui klo 12:00 ja kisaan ilmottautuneita oli noin 50 kisaajaa. Mitään kympin sakkiin sijoitusta oli turha edes haaveilla tässä porukassa, sillä osanottajalistassa oli sellaisia nimiä kuin Vastaranta, Pärssinen, Visuri, Sairanen… muutaman mainitakseni. Lähtö siis tapahtui tasan klo 12:00 ja heti lähdöstä alkaen vauhti oli aika kovaa. Pari ensimmäistä ylämäkeä mentiin todella tiukalla tahdilla vauhdin ollessa lähes 30km/h. Tahti hieman rauhoittui, kun kärki pääsi karkuun. Itse sain kohtuullisen paikan, jossa roikuin mukana. Ainoa huono puoli oli se, että edellä ajava kuski ei osannut ajaa maastossa juurikaan. Oli vaikea pitää rytmiä, kun edessä ajava pysähteli koko ajan. Eka kierros meni hyvää vauhtia ja olin tavoiteaikaani edellä.

Kisa kovimmillaan. Valokuvaaja Mikko Rantanen

Toisella kierroksella ajoin pääsääntöisesti yksin koko kierroksen. Toisen kierroksen aikana, sain kaverikseni noin 35km kohdalla maisemamäessä hyvät ystäväni krampit. No niiden kanssa sitten taistelinkin oikeastaan loppumatkan. Toisen kierroksen jälkeen olin edelleen tavoiteajassa.

Vielä jaksaa. Valokuvaaja Mikko Rantanen

Kolmas kierros oli aika tylsää ajoa, kun ei edestä tullut selkiä vastaan, mutta eipä kukaan ohittanutkaan. Kolmannen kierroksen suola oli oikeastaan alkava ukonilma ja vesisade, jota en ollut tilannut tähän kisaan. Ukkonen ei päässyt tekemään muita tuhoja kuin aiheutti voipuneelle kuskille päänsäryn. Sade teki polut liukkaiksi ja ajelin lopun varovasti palautellen. Kolmannen kierroksen suurin pettymys oli Garminin täydellinen crash. Edge 810 meni jumiin ja ei siitä enää auennut kuin hard boot tekemällä, joten Stravaan on turha odotella dataa.

Maaliin saavuin 16:11:57 eli loppuaikani oli 4:12. Tavoitteesta jäätiin se 11 minuuttia ja 57 sekuntia. Eipä silti, ihan jees kisa, hyvä mieli jäi ja tietenkin Failin ensimmäiset marathon cupin pisteet tuli kuitattua. Paljonko niitä pisteitä tuli? Noh 171 pistettä keräsin plakkariin ja sijoitus oli 30.

Synkkä ukko maalissa!

Imatra MTB kisaan jäi tavoitetta, että se neljä tuntia alittuisi. Huhujen mukaan siellä nähdään myös Failin painovoimaosaston karjuja, joten Stay tuned!