Uusien reittien löytämisen vaikeus

Yksi maastopyöräilyn turhauttavimpia asioita on uusien reittien kartoittaminen. Jos vanhat väylät alkaa olla loppuun koluttu, on uusia haettava muista paikoista. Jos mukaan ei saa paikallistuntemusta, on polkujen löytäminen haastavaa.

Onneksi nykyaikaisten GPS-kellojen myötä internetiin on alkanut putkahdella erilaisia karttoja, joista voi etsiä oman alueensa karttanaarmuja, joita muut harrastajat ovat tallettaneet. Näitä tulee usein selattua uusien polkujen toivossa.

Poluilla on monta kulkijaa

Huonona puolena reittien tallennuksissa on se, ettei kovinkaan moni halua jakaa tietoja yleisesti. Monen urheilureitti lähtee kotipihasta, jonka vuoksi etelän miehen on helppo löytää talo, jonka varastosta voi käydä poimimassa arvokkaan pyörän samalla, kun kääntää kaupungin kuparikaapelivarastot. Eli suurin osa reiteistä on salaisia ja omassa käytössä.

Tästä uhasta huolimatta monet uskaltavat jakaa reittejään julkisesti. GPS-reittien tallentamiseen ja jakamiseen löytyy monia palveluita.

 • Movescount – Suunnon omille laitteille tehty palvelu, jossa voi jakaa ja analysoida Suunnon kelloilla tehtyjä urheilusuorituksia.
 • Garmin Connect – Garminin vastaava palvelu omien harjoitteiden seurantaan.
 • Polar Flow – Polarin laitteille oma palvelunsa. Tästä ei sen enempää kokemusta, mutta ilmeisesti kartta-tallennus onnistuu.

Näiden lisäksi löytyy “puolueettomia” palveluita, joihin voi ladata GPX-tiedostolla oman reittinsä.

 • Sports Tracker – Nokian vanhaa perintöä oleva suoritusten seurantasovellus. Toimii helposti myös älypuhelimen sovelluksesta tai lataamalla tiedot muista laitteista.
 • Strava – Tää on kuulemma koville kavereille. Laurin kommentti on “Jos se ei oo stravassa, et oo ajanu”. Itsehän kuulin koko palvelusta vasta nyt, mutta kai sitä nyt pitää sinnekin rekisteröityä.
 • Jälki-sivusto – Tällä saitilla on pelkästään pyöräilyyn tarkoitettuja reittejä, joita käyttäjät voivat sinne lisätä. Mielenkiintoinen saitti ja ilmeisesti täysin tamperelainen keksintö?
 • Yksiraide – Mainitsemisen arvoinen sivusto, jossa löytyy mukavasti polkuja ja reittejä ympäri Suomea. Karttajäljen lisäksi ylläpitäjä on tehnyt hyvät reittikuvaukset ja editoinut videoita matkalta. Kannattaa tutustua!

Kaikissa näissä palveluissa on suuret määrät erilaisia maastopyöräreittejä, mutta niitä vaivaa sama vika: reittejä pystyy selaamaan vain yksitellen. Ei minua kiinnosta millaisen reitin Jarno on ajanut ja millaisen Olli. Minua kiinnostaa näiden reittien yhteenveto. Eli haluaisin sellaisen palvelun, jossa voisin nähdä kaikki reitit päällekkäin samalla kartalla ja sen pohjalta löytää ajetuimmat reitit. 

Nyt yksittäisten reittien penkominen useasta eri palvelusta vie iäisyyden. Samalla yksittäisen polkijan reitin seuraaminen tarkoittaa sitä, että teen samat virheet reittivalinnoissa kuin hänkin. Sen sijaan, jos monta reittiä pystyisi yhdistämään, niin löytyisi polut, jotka mahdollisesti ovat sujuvampia ja paremmin ajettavia.

Kuka mukava koodaisi mulle tällaisen? Kiitos!

1 Comment

 1. Moi Late,

  Stravassa on haluamasi: Heat map!

  Terppa

Comments are closed.

© 2021 Failreaction

Theme by Anders NorenUp ↑