Vaimo varasi helmikuussa matkan Lefkakselle ja touko-kesäkuun taitteessa suuntaisimme perheen voimin matkalle. Varauksen jälkeen aloin tiirailemaan, josko saarella olisi pyöräilyaktiviteetteja tarjolla, koska Aurinkomatkat kovin niitä kohdeoppaassaan mainosti. Googlaamisen jälkeen löytyi mielenkiintoinen sivu Get Active Lefkas . Pikainen katsaus sivuihin tuotti mieluisan tuloksen. Kyseinen yritys toimii matkakohteessamme Nidrin kylässä ja järjestää ohjattuja maastopyöräilyretkiä eri tasoisille ajajille sekä vuokraa maantiepyöriä. Maastopyöriä yritys ei vuokraa. Yritystä pitää mukava brittiläinen pariskunta Simon ja Lucy Atkinson yhtiökumppaninaan Simon Towner. Yritys on perustettu 2012. Get Active Lefkas järjestää eri tasoisia maastopyöräretkiä perheretkistä extreme retkiin. Retkien tasoluokitus on kuvailtu yrityksen nettisivuilla.

Loma oli siis pelastettu! Ei tarvitse löhötä ja lihota koko viikkoa, vaan pääsee vähän ajamaan.

Alunperin tarkoitukseni oli varata kaksi pyöräretkeä, mutta toinen peruuntui, koska toinen retkistä muuttui privaattiretkeksi. No ei anneta sen häiritä. Lomaviikon keskiviikolle oli siis bookattu 3h setti. Varauksen yhteydessä upgradasin retkelle täysjouston 15€ hintaan ja retken hinnaksi tuli kokonaisuudessaan 40€. Hinta ei mielestäni ollut ollenkaan paha 3h maastoajolle!

Get Active Lefkas käyttää retkillään brittiläistä Saracen merkkisiä  maastopyöriä, joka oli merkkinä minulle täysin tuntematon. Tarkemmin retkipyöräni oli Saracen Ariel Pro. Kyseinen pyörä on 27,5″ renkailla varustettu täysjousto, jossa on Marzocchin keula ja iskari. Pyörä tarjoaa 160mm joustoa edessä ja takana 150mm. Osasarja oli hyvää perustasoa, Shimano SLX ja Deorea, siis ihan riittävän hyvää. Ainoa erikoisuus pyörissä oli se, että niissä oli jarrut väärinpäin, kuten briteillä on yleensä tapana kääntää kaikki väärinpäin liikenteestä ja auton ohjauksesta lähtien 😉 . Jarruihin en oikein tottunut missään vaiheessa ajoa. Toinen yllätys tasamaan miehelle oli pyörissä käytetyt välitykset. Täysjousto Saraceneissa oli edessä 34 piikkinen ratas ja takana suurin ratas oli 36 piikkinen. Melko kireät välitykset tiukkoihin nousuihin.

Keskiviikko koitti ja vihdoin pääsi pyörän selkään viiden päivän tauon jälkeen. Keskiviikon ajon taso oli merkitty intermediate tasoiseksi ja suuntaisimme Paleokatouna nimiseen kylän lähistölle. Muita speksejä nettisivuilla oli, että ajo on 19km pitkä ja nousumetrejä olisi edessä 471m.

Matkaan lähdimme Nidrin keskustasta klo 17:00. Ajon oppaan toimi Simon A ja muita kuskeja oli lisäkseni Jens Suomesta ja Michael Itävallasta, joten aika pienellä porukalla lähdimme liikkeelle. Alkuun ajoimme Nidirin kylän laitamille, missä nousimme noin 2 km ja 75 metriä niin kutsuttua fireroadia. Fireroadit on tehty maastopalojen sammutusta varten ja ne ovat karkea kivisiä sorateitä. Nousun jälkeen päästelimme mukavaa polkua pitkin alas  noin kilometrin verran ja alkuun oli hakemista väärinpäin olevien jarrujen kanssa. Polku oli karkea kivinen ja liukas. Hyvä aloitus retkelle!

IMG_1678

Ensimmäisen trailin jälkeen suuntasimme vuoristoon. Tarkoitus oli nousta 5km  laaksoa ylöspäin kohti Neohorin kylää. Nousumetrejä tuolle 5km tulisi olemaan noin 350 metriä. Hikinen urakka oli tiedossa, vaikka kesäkuun alussa ei ilma vielä ole Kreikan leveyspiirillä ihan älyttömän kuuma. Nousuun kului aikaa noin tunti ja matkan aikana pääsimme ihailemaan Lefkaksen upeita maisemia. Ajo ylös vuorille tapahtui asvalttitietä pitkin pikku kylien läpi. Nousu kävi ihan kelpo treenistä ja nousua helpotti se, että kohta pääsee pommittamaan! Kyseinen nousu on merkitty Stravassa category 4 tason nousuksi!

IMG_1680

Maisemaa matkan varrelta!

Nousun jälkeen oli tiedossa 3km kovavauhtista fireroadia ja pienempää trailiä oliivilehdoilla. Alkuun tultiin isoa kovaa noin 2km fireroadia, joka on muuten todella liukasta. Tuntuma oli, että pyörä liukuu koko ajan alta pois mutkissa ja mutkan jälkeen voi edessä olla pään kokoisia irtokiviä. Mahtavuutta! Fireroadin jälkeen paineltiin pienempää trailiä oliivilehtoja pitkin, jossa oli mukavia droppeja. Dropit olivat noin puolen metrin korkuisia ja muutamasta dropista sai jopa hieman ilmaakin alle. Stravassa dropit tunnetaan nimellä Groves drops!

Kaikki kiva päättyy aikanaan ja niin myös pitkätkin laskut. Edessä oli pikku pätkä nousua fireroadia pitkin. Nousumetrejä kyseisestä noususta kertyi vyölle 130 metriä ja matkaa vajaa pari kilometriä. Nousun jälkeen oli mukavaa trailia edessä ja tosiaan retki oli nimetty Paleokatouna drops nimiseksi ja  niitä droppejä kyllä riitti. Hyvää pätkää kaiken kaikkiaan!

Paleokatouna drops jälkeen ajoimme Charadiatikan kylään tauolle.

IMG_1686

Taukopaikka olisi varmasti failin Laurin suosikki!

IMG_1688

Tauolla nautimme tietenkin ainoata oikeaa palautusjuomaa!

IMG_1689

Tauon jälkeen ajoimme vielä kerran Paleokatouna dropit uudelleen! Tällä kertaa pääsin kärkeen pommittamaan ja Simon kuvasi GoProlla ajomme. Missasin tosin yhden kurvin ja ajoin sen pitkäksi, niin jouduin jättäytymään joukon hännille. Videolinkin pätkästä löydät täältä!

Lopuksi voinen todeta, että kyseinen ajo oli todella onnistunut ja suosittelen sitä kaikille Lefkaksella lomaileville. Lucy ja Simon ovat todella ystävällisiä ja Simon tunteet Lefkaksen vuoristot ja trailit kuin omat taskunsa! Pyörät olivat uusia ja hyväkuntoisia. Kaikki fasiliteetit ovat siis kunnossa.

Yhteenvetona kilometrejä tuli 19km ja nousumetrejä Garmin Fenix antoi noin 700 metrin verran.

Stravaa tuijottaville ajon speksit löytyy täältä!

Saattaisit myös pitää näistä: